Zwembaden moeten toezicht beter organiseren

Amsterdam – Zwembaden moeten het toezicht zo organiseren dat de veiligheid geen gevaar loopt. Dat zegt FNV Sport&Bewegen naar aanleiding van een enquête onder zwembadmedewerkers. De enquête is gehouden vanwege verontrustende signalen over veiligheid en werkomstandigheden. FNV Sport & Bewegen pleit voor een onmiddellijke aanpak van misstanden.

Ruim 330 zwembadmedewerkers vulden de enquête in. De uitkomsten liegen er niet om. Toezichthouders in het zwembad moeten soms urenlang achter elkaar toezicht houden in een warm, chemisch en luchtvochtig zwembad. Zonder korte pauzes, vaak staand, ze mogen niet afwisselend zitten, niet eten en soms zelfs geen water drinken.

Bij de tragische verdrinking van een meisje in Rhenen heeft de rechtbank de zwembadmedewerkers aansprakelijk gesteld. Hoewel het hoger beroep nog loopt, roept deze uitspraak veel zorgen en stress op bij medewerkers. Over aansprakelijkheid, maar ook over de vraag hoe verdrinking en incidenten te voorkomen. Vooral omdat verdrinken vaak geruisloos gebeurt en de toezichthouders dus constant scherp en alert moeten zijn.

Risico’s

De FNV wil een onmiddellijke aanpak van misstanden. Hanan Yagoubi, bestuurder FNV Sport&Bewegen: ‘Door fysieke vermoeidheid en overbelasting kunnen toezichthouders niet op volle scherpte hun werk doen en worden ze snel minder alert. Dat leidt tot veiligheidsrisico’s voor werknemers en gasten. En dat kan echt niet!’

De FNV wil onder andere dat medewerkers korter aaneengesloten toezicht houden en tussendoor (meer) pauze krijgen. Yagoubi: ‘Ook is het belangrijk dat ze tussendoor af en toe even kunnen zitten en iets kunnen drinken of eten. Dit hebben we ook als voorstel op tafel gelegd bij werkgevers, voor de nieuwe cao waarover we op dit moment onderhandelen. We gaan uit van het gezond verstand. Samen moeten we de risico’s aanpakken. Veiligheid vóór alles!’

Om die reden gaat FNV Sport&Bewegen denktanks organiseren. Op een viertal locaties wordt het gesprek met zwembadmedewerkers aangegaan om met elkaar te bekijken hoe de veiligheidsrisico’s beperkt kunnen worden.

Enquête-uitkomsten

89% van de zwembadmedewerkers moet meer dan 2 uur aaneengesloten toezichthouden, 26 mensen geven aan dat zij meer dan 6 uur achtereen (!) volcontinu moeten draaien. 73% mag niet eten tussendoor, 6% ook niet drinken. Ruim de helft van de medewerkers (54%) mag niet zitten tijdens hun dienst en bijna de helft (47%) krijgt geen gelegenheid voor een korte pauze.

Veiligheid

73% van de toezichthouders geeft aan dat er niet altijd voldoende mensen zijn om goed toezicht te houden. In 70% van de gevallen is er niet altijd een goede balans tussen ervaren en minder ervaren collega’s. 79% van de respondenten vindt de eigen veiligheid en die van de gasten niet altijd goed gewaarborgd als ze met minder ervaren collega’s werken. De helft voelt zich niet altijd veilig op de werkvloer. Tenslotte wordt bij bijna twee derde het toezichtplan niet altijd toegepast in de praktijk.

Toezichtplannen zien er op papier vaak goed uit, maar worden niet altijd nageleefd. Nieuwe collega’s worden ingezet zonder inwerktraject of na minimale begeleiding. Achterwachten zijn niet of slecht bereikbaar. Toiletbezoek wordt zo lang mogelijk uitgesteld, omdat mensen dan hun weinige collega’s extra werkdruk bezorgen.

Gemeenten, werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk om de risico’s zoveel mogelijk in te perken. Veiligheid en werkomstandigheden mogen niet onder druk komen door te krappe aanbestedingen.

 

Bron: http://blikopnieuws.nl/nieuws/263224/zwembaden-moeten-toezicht-beter-organiseren.html

 


← Terug naar nieuws

Meer dan 15 jaar een scherpe focus

Neem contact op voor een helder advies.

Wij stellen u graag onze referenties voor.

Uiteraard hebben wij in de 15 afgelopen jaren al heel veel projecten mogen maken en verzorgen. Verspreid over Nederland en van klein tot groot. Projecten waar we steeds met veel enthousiasme onze schouders onder hebben gezet. We tonen u graag een selectie van onze referenties.