Water

Extra daglicht goed voor mensen met dementie

Als verpleeghuisbewoners met dementie regelmatig samen een gezellige, sociale omgeving met extra daglicht bezoeken, dan slapen zij beter en hebben zij minder depressieklachten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nivel en het VUmc.

Het onderzoek werd gedaan bij verpleeghuis Vreugdehof in Amsterdam. Drie maanden lang bezochten 49 bewoners met dementie drie keer per week een half uur lang het zogenaamde ‘Grand Café’ of de ‘strandkamer’.

Extra daglicht

In het Grand Café stonden ronde tafels, oud meubilair en werden non-alcoholische drankjes geschonken. In de strandkamer, een ruimte met afbeeldingen van de zee en het strand als achtergrond en met zeegeluiden en een briesje, was extra daglicht aanwezig. Om het strandgevoel te vergroten droegen mensen een zonnebril. Om beide ruimtes goed met elkaar te kunnen vergelijken werd in het Grand Café ook extra daglicht aangeboden. Het gedrag van de bewoners werd geobserveerd en hun slaapwaakritme werd bijgehouden.

Slaapefficiëntie nam toe  

Bij bewoners die regelmatig het Grand Café bezochten nam de slaapefficiëntie, het percentage slaap van de tijd die iemand in bed ligt, gemiddeld toe met 10 procent. Het aantal depressieklachten nam af. Bij bewoners die regelmatig de strandkamer bezochten waren deze veranderingen niet te zien.

Waar komt het verschil vandaan?

Een mogelijke verklaring waarom een bezoek aan het Grand Café wél tot slaapverbetering leidt en een bezoek aan de strandkamer níet, is dat de bewoners in het café meer daglicht opvingen door de aanwezige speciale daglichtlamp of door de aanwezige ramen. In de strandkamer was er ook een zo’n lamp de zonnebril van de bewoners zal een deel van het licht hebben tegengehouden.

Meer activiteit verbetert mogelijk slaap en stemming

Een andere verklaring voor de positieve effecten is dat bezoekers van het Grand Café actiever waren dan die van de strandkamer, zo bleek uit de observaties. Waarschijnlijk zette een bezoek aan het Grand Café aan tot meer activiteit. Van zowel daglicht als activiteit is bekend dat ze een positieve invloed hebben op slaap en stemming.

BRON


← Terug naar nieuws

Meer dan 15 jaar een scherpe focus

Neem contact op voor een helder advies.

Wij stellen u graag onze referenties voor.

Uiteraard hebben wij in de 15 afgelopen jaren al heel veel projecten mogen maken en verzorgen. Verspreid over Nederland en van klein tot groot. Projecten waar we steeds met veel enthousiasme onze schouders onder hebben gezet. We tonen u graag een selectie van onze referenties.